Security (5) Tip (25)

Pred časom zaplavila médiá informácia, že Úrad na ochranu osobných údajov vo Francúzsku udelil pokutu za porušenie pravidiel ochrany osobných údajov. Podľa doterajších informácií ide o zatiaľ najvyššiu pokutu, aká bola od začiatku platnosti nového nariadenia udelená.  

 

 Úrad na ochranu osobných údajov rozdáva pokuty


Výška pokuty bola stanovená na 50 miliónov eur a bola vymeraná spoločnosti Google za to, že nedokázala zabezpečiť dostatočný súhlas používateľa pre spracúvanie dát za účelom personalizovanej reklamy.

Nie je to však prvý takýto prípad, ktorý sme od mája minulého roku mohli zaznamenať. Ešte v októbri 2018 udelil český Úrad na ochranu osobných údajov pokutu 1,5 miliónov českých korún spoločnosti mall.cz, ktorej z databázy unikli osobné údaje zákazníkov. 
 
Sankcie za porušenie nového nariadenia už udeľovali aj orgány na ochranu osobných údajov vo Veľkej Británii, Rakúsku či Portugalsku.
 
Hoci aj na Slovensku prebehlo niekoľko konaní v súvislosti s kontrolou dodržiavania GDPR, zatiaľ žiadne pokuty udelené neboli. Úrad na ochranu osobných údajov SR pritom môže uložiť za porušenie ustanovení GDPR a zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov pokutu až do výšky 20 mil. eur alebo do výšky 4% celkového svetového ročného obratu kontrolovaného subjektu za jeho predchádzajúci účtovný rok. 
 
Najlepším spôsobom ako sa sankciám vyhnúť je dodržiavať nové povinnosti a pravidlá ako stanovuje nariadenie. Pokiaľ neviete ako tieto pravidlá zaviesť do praxe, obráťte sa radšej na odborníkov, ktorí vám poradia ako postupovať. 


Potrebujete poradenstvo v oblasti GDPR? Obráťte sa na nás.


Školenia v oblasti GDPR

Kurz: Zodpovedná osoba na ochranu osobných údajov -----> Info a termíny

Kurz: GDPR Analýza a Implementácia -----> Info a termíny

Kurz: GDPR Zmluvy a Sprostredkovateľ -----> Info a termíny

Kurz: GDPR a pracovné právo -----> Info a termíny

 

 

Páči sa Vám to? Zdieľajte a pošlite ďalej...

Zobraziť všetky aktuality

Zoznam štítkov

Tip (25) ITIL (8) PRINCE2 (8) Security (5) Blog (4) Soft-Skills (3) MSP (3) MoR (1) RISK (1)

Najčítanejšie

Najnovšie články

Informácie k jednotlivým certifikátom.

Nájdete nás na facebooku

*

Položky označené * sú povinné.

Komentáre